Vul het e-mailadres in dat bij dit account hoort. Er zal een verificatiecode naar dat e-mailadres worden verzonden. Wanneer de verificatiecode is ontvangen, kan een nieuw wachtwoord worden gekozen voor dit account.

Uitzending via Kerkomroep

Protestantse Gemeente Ypenburg Laan van Hoornwijck 140 2497 DG Den Haag
2024-05-19 09:55:00 Luister
2024-05-12 09:55:00 Luister

Volgende kerkdienst

 • Eerstvolgende kerkdienst is op
  zondag 26 mei om 10:00 uur
  Voorganger:
  ds. Attie Minnema
  Locatie: De Toevlucht

Agenda komende week

 • Vrijdag 24 mei 20:00 Filosofisch café
 • Maandag 27 mei 20:00 Gesprekskring Kijken in de ziel
 • Dinsdag 28 mei 20:00 Cantorij

Uit de kerk

Ga mee! - Wat zoek je?

Wat zoek je?

Onze beide wijkgemeenten hebben zich voor de start van dit nieuwe seizoen aangesloten bij het jaarthema van de landelijke Protestantse Kerk: ‘Ga mee!’.  De website van de PKN geeft daar als ‘ondertitel’ bij: ‘Samen getuigen van geloof, hoop en liefde’.

‘Ga mee!’ Dit kan klinken als een uitnodiging of een aansporing aan anderen om met ons, als kerk en als gelovigen, mee te gaan. Maar je kunt het ook opvatten als een aansporing aan onszelf om met die anderen mee te gaan om met hen geloof, hoop en liefde te leven en waar te maken. Een aansporing dus om als kerk ‘naar buiten’ te gaan i.p.v. anderen naar binnen te vragen.

Het roept de vraag op die ons als kerk al langer en steeds meer bezig houdt: Willen en moeten we ‘buitenkerkelijken’ bij ons naar binnen, de kerk in krijgen of moeten we als kerk daar zijn waar de mensen zijn, juist ook buiten de kerk. Om daar het leven, vreugden en zorgen, zoeken en vragen, geloof – hoop – liefde - te delen.

In het evangelie van Johannes zijn de eerste woorden die Jezus spreekt: ‘Wat zoeken jullie?’ tegen twee leerlingen van Johannes de Doper die met Jezus mee gaan. Jezus begint niet met te vertellen wie hij is of aan welke voorwaarden ze moeten voldoen om met hem mee te mogen gaan. Jezus zegt hen niet eens om met hem mee te gaan.

Jezus z’n eerste woorden zijn een vraag, een vraag die de toon zet voor het evangelie. ‘Wat zoeken jullie?’. Jezus kijkt en vraagt naar hén, wat zij nodig hebben, waar zij naar op zoek zijn. Dat is blijkbaar voor Johannes belangrijk als het gaat over wie Jezus is: Wie of wat ‘zoeken’ de mensen?

Zoals Jezus, bijna aan het eind van z’n leven, vlak voor z’n gevangenneming als Judas en de Romeinse soldaten komen om hem gevangen te nemen, vraagt: ‘Wie zoeken jullie?’.

Het is een vraag die door heel het evangelie van Johannes heen klinkt en waarop allerlei verschillende antwoorden worden gegeven. Antwoorden die opkomen in ontmoetingen van Jezus met zijn leerlingen en met mensen die hij op zijn weg tegenkomt.

‘Ga mee!’ is dat een vraag van ons als kerk om anderen uit te nodigen met ons mee te gaan? Of willen ook wij, als kerk, als gelovigen, erop uitgaan om anderen te ontmoeten, met mensen mee gaan op hun levensweg en in hun zoektocht. En kunnen wij dat in alle openheid, zonder verborgen agenda? Natuurlijk wel met onze bagage van het evangelie en ons geloof in Jezus, - dat hoeven we niet te ontkennen, zoals ook de ander zijn of haar bagage met zich mee draagt. Om vandaaruit samen te zoeken wat geloof, hoop, liefde in ons leven kan betekenen, en misschien ook wat Jezus en de weg van Jezus daarin kan betekenen.

‘Ga mee!’ om samen te zoeken naar en te leven: geloof, hoop en liefde.

                                                                                     Ds. Attie Minnema

Ter inspiratie

Geef licht

Links

Wij zijn onderdeel van de

 

Onze wijkgemeente maakt deel uit van de

Protestantse Gemeente Nootdorp-Ypenburg

 

Save
Cookies user preferences
De Twitter feed benodigt toestemming voor cookies, maar u mag deze ook weigeren.
Alles accepteren
Alles weigeren
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Twitter
Accepteren
Weigeren