Laatste nieuws

Mediteren kan helpen om stilte en rust te vinden te midden van de drukte van iedere dag. Eén keer per maand is er gelegenheid om samen te mediteren in de kerkzaal van kerkgebouw De Toevlucht in Ypenburg.

Een meditatie-uur bestaat uit ademhalings- en houdingsoefeningen, muziek, stilte en enkele korte teksten worden gelezen om daarover in de stilte te mediteren. Tijdens de stilte kun je ervaren wat de woorden, de muziek met jou doen en voor je betekenen. 

Tijd: iedere 2e woensdag van de maand, steeds van 20.15-21.15 uur (kerkzaal is open om 20.00 uur). Als het weer het toelaat is er in de maanden september en mei een wandelmeditatie buiten. 

Informatie : bij ds. Attie Minnema en Hans Bouman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Iedere 2e woensdag van de maand is de meditatiekring in de kerkzaal van De Toevlucht. Een uur met eerst wat houding en ademhalingsoefeningen, en daarna: stilte, muziek en enkele (christelijke) teksten om, voor wie wil, in stilte over te mediteren. Ieder die hieraan mee wil doen is van harte welkom. 

De kring begint om 20.15 uur, de kerkzaal is open vanaf 20.00 uur, en duurt tot ongeveer 21.15 uur. 

Informatie en aanmelden bij ds. Attie Minnema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Vieringen in de Stille of Goede Week voor Pasen:

Wilt u voor al deze vieringen uw liedboek (als u dat hebt) meenemen?

Vespers:

Maandag 15 april 19.30 uur in de Bartholomeuskerk, Veenweg, Nootdorp

Dinsdag 16 en woensdag 17 april 19.30 uur in De Toevlucht

 

Dorpskerk, Dorpstraat in Nootdorp:

Witte Donderdag 18 april 19.30 uur

Dienst van Schrift en Tafel, ds. Attie Minnema, m.m.v. cantorij Ypenburg

Goede Vrijdag 19 april 19.30 uur

Lezing van het lijdensevangelie, ds. Attie Minnema, m.m.v. cantorij Nootdorp

Stille Zaterdag 20 april 21.00 uur

Paaswake, waken en uitzien naar het Licht, ds. Attie Minnema, m.m.v. leden van

beide cantorijen

De vieringen worden uitgezonden via www.kerkomroep.nl 

Vespers: zoeken op Protestantse wijkgemeente Ypenburg en Witte Donderdag t/m Paaswake: zoeken: Nootdorp PKN

 

Toelichting bij de vieringen tijdens de drie dagen voor Pasen

 

In één boekje zijn de orden van dienst opgenomen voor de drie vieringen die aan Paasmorgen vooraf gaan.

In deze doorgaande dienst proberen we te raken aan het geheim van Christus’ lijden, sterven en opstaan.

We gedenken de weg die Jezus is gegaan. Een weg door het donker van angst, gebrokenheid en dood.

Gedenken is niet alleen herinneren, van ‘toen en toen’. Door te gedenken halen we het verleden naar het heden en verbinden we ons met Christus die ook vandaag de Levende Aanwezige is.

Zo gaan wij met Christus zijn weg, in het geloofsvertrouwen dat

het een weg is naar licht, het licht van opstanding en bevrijding

tot nieuw leven.

 

Wat wij in deze dagen naar Pasen toe vieren is zo oud als de kerk, ouder nog, omdat het oude geheim van Israëls bevrijding nieuw tot ons komt in de gestalte van Jezus Christus.

 

Op Witte Donderdag staan wij stil bij Jezus’ keuze dienaar te zijn,

wij horen van de voetwassing: symbool van vriendschap, van dienstbaarheid en gastvrijheid, we vieren de gemeenschap van brood en wijn waarin Jezus ons een teken gaf van zijn liefde tot

het einde.

 

Op Goede Vrijdag staan wij stil bij het kruis, horen wij hoe Jezus geleden heeft, worden wij stil bij het geheim van zijn dood.

 

Op Stille Zaterdag, in de Paaswake, als het avond is geworden, komen we in een (bijna) donkere en stille kerk. Nog is de dood niet overwonnen.

I.t.t. voorgaande jaren vieren we in deze viering geen avondmaal. Daardoor blijft de tijdsduur van deze dienst beperkt en ligt alle nadruk op het wakend uitzien naar het licht.

Daarbij vertellen we elkaar verhalen van schepping en bevrijding, van de Geest die nieuw leven geeft.

Het donker verdwijnt, het licht begint te schijnen en mogen wij delen in het licht van de opgestane Heer.

We gedenken onze doop en belijden dat wij als nieuwe mensen met elkaar in het licht van de Opgestane willen leven.

Dan is het Pasen en mogen wij het uitjubelen:

 

‘U zij de glorie, opgestane Heer’.

 

Wilt u voor deze vieringen uw liedboek meenemen.

In de nacht van 20 en 21 april zullen de jongeren 12+ van onze wijkgemeente Ypenburg weer de hele nacht waken.

Om 21.00 uur gaan de jongeren eerst naar de Paaswake viering in de Dorpskerk in Nootdorp. Daarna volgt de nacht met de Paaschallenge van JOP, film buitenactiviteiten, spelletjes en de jongeren maken het Paasontbijt voor gemeenteleden klaar dat om 9.00 uur begint.

Taartenactie met Pasen voor het goede doel

De ZWO organiseert dit jaar, in plaats van het paasontbijt een taartenactie voor het goede doel.

Wat is de bedoeling?

Op paasochtend levert u voor de kerkdienst uw zelfgemaakte taart (in punten gesneden) in bij één van de leden van de ZWO. Na de dienst zullen zij de taartpunten verkopen voor bij de koffie/ thee of limonade. Bij het afrekenen van uw taartpunt mag u dan zelf bepalen naar welk collectedoel ( van de afgelopen veertigdagentijd) het geld gaat.

Zijn er na het koffiedrinken nog taarten over dan verkopen wij deze ook voor het goed doel.

Dus……….   Bak een mooie, gekke, originele en natuurlijk lekkere taart en neem deze gesneden

mee naar de kerk op Paasochtend!!                     

Alvast veel dank !    De ZWO commissie.v

Vrijdag 4 t/m zondag 6 oktober 2019 is er weer gelegenheid om als groep te verblijven in een klooster, in de Onze Lieve Vrouwe Abdij in Oosterhout. In deze abdij wonen, leven, werken en bidden de zusters Benedictinessen als gemeenschap rond Jezus Christus volgens de Regel voor monniken van de Heilige Benedictus. Zie ook: www.olvabdijoosterhout.nl

Er zijn vijf gebedstijden, geheel in het nederlands. Behalve de vroege viering wordt van gasten verwacht dat men zoveel mogelijk de diensten meemaakt. Bij het klooster is ook een winkel met religieuze artikelen en enkele prachtige iconen.

We verblijven in het gastenverblijf van vrijdagavond tot zondagmiddag na de lunch. Naast de vieringen hebben we een eigen programma waarin o.a. een gesprek met één van de zusters op zaterdagmorgen.

De kosten zijn € 75,- , zelf meenemen lakens en handdoeken.

Van te voren houden we een informatiebijeenkomst voor belangstellenden in De Toevlucht, hierin overleggen we over de invulling van het programma en enkele praktische zaken.

Wie belangstelling heeft om mee te gaan met dit kloosterweekend kan zich aanmelden bij ds. Attie Minnema Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Heleen van der Vlist Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanmelding graag z.s.m., uiterlijk 1 maart, uiteraard o.v.b. van onvoorziene omstandigheden.

 

door ds. Attie Minnema

 

Overal zie je opeens regenboogvlaggen wapperen, al dan niet digitaal, op Social Media, op gebouwen en kerken. Mooi hoor die vlaggen, daar niet van. Maar de aanleiding is minder fraai. Afgelopen weekend, het eerste weekend van januari, werd de Nederlandse vertaling van de Nasville-verklaring verspreid. Een verklaring, overgekomen vanuit de Verenigde Staten, 2 jaar geleden opgesteld door evangelische christenen met als strekking: ‘homosexualiteit is volgens de Bijbel een zonde en het huwelijk is bedoeld alleen voor man en vrouw. De Nederlandse vertaling is inmiddels door zo’n 250 orthodoxe (uit de meer behoudende richting in de kerk) predikanten, voorgangers en vooraanstaande mensen waaronder SGP politici ondertekend. Na de heftige reacties op de verklaring hebben enkelen van hen hun ondertekening inmiddels weer ingetrokken.

 

Af en toe laait in de kerk de discussie over homosexualiteit op. In de Protestantse Kerk in Nederland is in een groot deel van de kerkelijke gemeenten homosexualiteit geen punt van discussie meer en zegening van een zogenaamd ‘homohuwelijk’ is in veel kerkelijke gemeenten mogelijk. In de ‘zwaardere’ gemeenten lijkt af en toe ook wat beweging te zijn en meer ruimte te komen voor homosexuelen om zichzelf te kunnen zijn. Maar als reactie daarop lijkt deze Nasville verklaring duidelijk een streep te willen zetten door die ruimte. Met het argument dat dat ‘Gods wil’ zou zijn.

 

Naast de vraag hoe men zo zeker denkt te kunnen zijn van ‘Gods wil’ wordt door deze verklaring heel veel schade en pijn gedaan aan de mensen om wie dit gaat en hun familieleden. Zeker degenen die na veel worsteling uit de kast durfden te komen of de homosexualiteit van een naaste hebben kunnen aanvaarden. Als predikant voel ik me beschaamd dat dit in ‘mijn’ kerk gebeurt.

 

Gelukkig zijn er de afgelopen dagen heel veel tegenreacties gekomen op deze Nasville-verklaring. Het bestuur van de landelijke Protestantse Kerk heeft verklaard dat deze verklaring onverantwoord en beschamend is. En naast allerlei foto’s van regenboogvlaggen zijn er acties en petities gestart om een stem tegen deze verklaring te laten horen. Hopelijk kan dat voor al degenen die het betreft een steun zijn en hen laten weten en geloven dat er heel veel kerken en geloofsgemeenschappen zijn waar ze heel welkom zijn.

 

Ook als kerkelijke wijkgemeente in Ypenburg willen we uitdragen, zoals we dat al doen zolang we bestaan, dat ieder welkom is zoals hij of zij is, ieder een mooi en waardevol mens in Gods ogen, en dat liefde, in welke vorm dan ook, het volop waard is en ruimte mag krijgen om te worden geleefd.

Kleurrijk is de liefde, zo mag ze in Godsnaam bloeien, wij allemaal samen onder de regenboog.

 

Voor wie hierover wil praten, van harte welkom om contact op te nemen

 

www.kerkopypenburg.nl

Facebook Wijkgemeente De Toevlucht

Ooit een vluchteling ontmoet? Doe mee met Gast aan Tafel!

Veel Nederlanders zien vluchtelingen als een verrijking van de samenleving. Zij willen hen welkom heten en meehelpen om te zorgen dat ze zich thuis voelen in ons land.

Maar hoe ontmoet je een vluchteling?
Hoe raak je aan de praat leer je van elkaars verhalen?
Simpel!

Meld je aan bij Gast aan Tafel Leidschenveen Ypenburg!

Wij koppelen Nederlanders en nieuwkomers in de wijk aan elkaar, om 6 keer samen te gaan eten. Zo leer je elkaar kennen. Op een makkelijke en leuke manier. (direct aanmelden? klik hier!)

Doe mee en ontmoet nieuwe wijkgenoten!

Afbeeldingsresultaat voor koolwitjelaan

Begin 2017 kregen we een aantal bijzondere buren in de wijk. Op de Koolwitjelaan wonen zgn. statushouders uit Syrië, Eritrea en andere landen. Deze mensen zijn nog niet heel lang in Nederland, maar hebben wel een verblijfsstatus hebben. Daarom noemen we hen liever geen vluchtelingen of statushouders, maar gewoon nieuwe wijkgenoten.

Waarom Gast aan Tafel?

De meeste bewoners van de Koolwitjelaan spreken inmiddels al best een woordje Nederlands. Ze zijn ver met de inburgeringscursus of volgen al een opleiding. Toch willen veel nieuwkomers in de wijk graag meer contact te hebben met Nederlanders. Gewoon gezellig, vriendschappelijk samen zijn. Dat kan zoveel moois opleveren! Voor de gast aan tafel, maar ook voor jou als gastheer, gastvrouw of gastgezin.

De voordelen van Gast aan Tafel

  • je leert nieuwe wijkgenoten beter kennen
  • je helpt je gast bij het integreren in onze samenleving
  • het is een mooie en bewezen manier om nieuwe vriendschappen te sluiten
  • het is simpel en flexibel.

Hoe werkt Gast aan Tafel Leidschenveen Ypenburg?​

6 x samen eten. Dat is het hele recept.
Want samen eten, dat is ook in onze cultuur dé manier om elkaar echt te ontmoeten. Daarom willen we wijkbewoners en nieuwkomers in de wijk aan elkaar koppelen om, in ieder geval, in de loop van een half jaar 6 keer bij elkaar te gaan eten. Maar vaker of langer en samen andere activiteiten ondernemen mag natuurlijk ook.

Iedereen kan meedoen. Alleenstaand, gezin, echtpaar, vriendengroep, ….. enz. Na aanmelding gaan wij op zoek naar een goede match waarbij we leeftijd en persoonlijke situaties zo goed mogelijk op elkaar af proberen te stemmen. Wij brengen jullie met elkaar in contact waarna jullie samen verdere afspraken maken waar en wanneer jullie samen eten.

Meld je aan en ontmoet nieuwe wijkgenoten!

Meer weten? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Direct aanmelden mag natuurlijk ook. Klik hier voor het online inschrijfformulier.

Gast aan Tafel Leidschenveen Ypenburg is een initiatief van

Arnout Francke (HECHT Leidschenveen Ypenburg)
Dick Vrijburg (Parochie Christus Koning) en
Attie Minnema (Protestantse wijkgemeente Ypenburg)

Een boek over ‘liberaal christendom’, liberaal in de betekenis van een ruimdenkende vorm van christelijk geloven, dat laat zien hoe we vandaag de dag van God kunnen spreken, met de Bijbel kunnen omgaan en vanuit christelijke inspiratie kunnen leven.

In korte, goed leesbare hoofdstukken komen de grote vragen en onderwerpen van het christelijk geloof aan de orde, ingegaan wordt op actuele vragen rond Jezus, de Bijbel en de relatie tussen kerk en wereld. Verder krijgen religieuze speelvelden als liturgie, gebed en ritueel de nodige aandacht.

En in hoofdstukken over geweld, vrijheid, liefde, seks, creativiteit en gastvrijheid wordt beschreven hoe een liberale geloofshouding doorwerkt in het alledaagse leven.

Enkele citaten over het boek:

'Smakelijke kost voor de reflectieve christen.' - Trouw

'Heerlijk dat er theologen opgestaan zijn om deze zware kost voor ons te vertalen naar een theologie van deze tijd, en dat in de vorm van een handzaam en zeer bruikbaar boek. Een absolute must-read voor iedereen die inmiddels vastgelopen is in het ondoordringbare en archaïsche taalgebruik van de grote dogmatici’. - Woord & Dienst

‘Heel geschikt voor gespreksgroepen, vooral ook omdat je de hoofdstukken los van elkaar kunt lezen […] met waardevolle verwijzingen, als bronnen en om verder te lezen. … een eindoordeel? Een prachtig boek! We hebben maar één advies: lezen, liefst samen met anderen!’ - Tijdschrift Vrijzinnig

Data worden in overleg afgesproken, tijd: 20.00-22.00 uur. Info, aanmelding en gespreksleiding bij ds. Attie Minnema. Aanmelden z.s.m.

Deze leeskring op het grensvlak van theologie en filosofie begint aan een nieuw boek:

Socrates, Jezus, Boeddha, drie leermeesters, een boek van Frédéric Lenoir.

Uiteraard zijn er grote verschillen tussen de leer van Socrates, Jezus en Boeddha, maar hun spirituele boodschap komt op hetzelfde neer: ieder van ons, waar hij ook vandaan komt, heeft als taak op zoek te gaan naar de waarheid, zichzelf diepgaand te leren kennen, vrij te worden en in vrede met zichzelf en anderen te leven. Frédéric Lenoir laat zien hoe de boodschap van deze drie leermeesters in tijden van crisis nog steeds actueel is.

Socrates, Jezus en Boeddha geven hun antwoorden op universele vragen als: hoe wordt een mens gelukkig? Wat is echte vooruitgang? En wat is nodig om in harmonie met elkaar te leven? Door hun ondogmatische opvattingen hebben hun woorden de tand des tijds goed doorstaan en zijn ze nog steeds van kracht. Voor Lenoir zijn zij leermeesters bij uitstek in de huidige crisis, die volgens hem niet alleen economisch en financieel, maar ook filosofisch en spiritueel is.

Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom. We komen de eerstvolgende keer bij elkaar op maandag 11 febr., 20.00 uur. Wie hiervoor belangstelling heeft graag melden bij ds. Attie Minnema

De leeskring theologie/filosofie komt sinds enkele jaren (ongeveer) maandelijks bij elkaar, 20.00-22.00 uur, data worden in overleg afgesproken.

Gespreksleiding: Hans Bouman en ds. Attie Minnema.

Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom. Aanmelden z.s.m.

Subcategorieën

Volgende kerkdienst

Eerstvolgende kerkdienst is op
Zat 20 April om 21:00 uur in De Dorpskerk

Informatie bij deze dienst:
Paaswake

Voorganger: Ds. A. Minnema
Ouderling van dienst: Jaco de Boer


Zon 21 April om 10:00 uur in De Toevlucht

Informatie bij deze dienst:
Pasen

Voorganger: Ds. A. Minnema
Ouderling van dienst: Ada van der Ster