Het Sinterklaasfeest komt al weer snel dichterbij. De goedheilig man, Sinterklaas heeft met zijn Pieten intocht gehouden in ons land en inmiddels zijn er vast al weer heel wat schoentjes gezet en Sinterklaasliedjes van ‘vol verwachting’ gezongen. Hopelijk niet al te veel overstemd door de discussies (van de volwassenen) over hoe donker de roetvegen op Piet z’n gezicht mogen of moeten zijn.

Veel kinderen, maar ook jongeren en ouderen kijken ieder jaar weer uit naar het Sinterklaasfeest, een gezellig avondje met speculaas en pepernoten, cadeaus, surprises en gedichten. Een goede gelegenheid om op een milde manier op het afgelopen jaar terug te kijken en elkaar op de hak te nemen.

Ook in de kerk gaat het de komende weken over ‘verwachten’. Komende zondag begint de tijd van Advent, de vier weken voor Kerst. ‘Advent’, een woord uit het Latijn, betekent ‘verwachten’ en de komende weken verwachten we en kijken we in de kerk uit de geboorte van het kind Jezus.

En net als de Sinterklaasliedjes bij het Sinterklaasfeest, horen in de kerk daar adventsliederen bij van verwachten en uitzien naar het Licht.

In de kerk hebben we een mooi symbool om het dichterbij komen van de vervulling van die verwachting zichtbaar te maken. Tijdens de vier Adventszondagen voor kerst wordt aan het begin van de kerkdienst een kaars aangestoken, iedere week één kaars meer totdat op de zondag vóor Kerst vier kaarsen branden. Steeds meer licht dus om uit te drukken dat Kerst, het feest van het Licht, steeds dichtbij komt. Op Kerstochtend wordt dan naast de vier Adventskaarsen een vijfde kaars aangestoken, als symbool dat het kind Jezus, teken van Gods licht en liefde voor ons mensen in ons midden is gekomen.

Inmiddels is ook Kerst voor veel mensen een feest geworden van gezelligheid en cadeaus en lekker eten. En niet voor iedereen is de Bijbelse boodschap van de geboorte van Jezus daarbij nog van betekenis. Toch is er nog genoeg dat ons kan verbinden in het vieren van Kerst. Kerst is, vanuit het Bijbelverhaal, ook het feest van Licht en van Vrede op Aarde. En wie verlangt daar in deze tijd niet naar? Onze tijd die vaak akelig donker voelt door al het nieuws over oorlog en aanslagen of dreiging daarvan, door onrust in de samenleving, of door onzekerheid voor mensen over werk en inkomen en betaalbare zorg.

Al is de inspiratie misschien verschillend, het zou mooi zijn als we elkaar kunnen vinden in het verlangen naar licht en vrede en in de inzet daarvoor. Samen werkend, en misschien zelfs samen zingend  daarover, kunnen we elkaar daartoe inspireren en wie weet, groeit dan ook steeds meer vrede en welzijn, liefde en mededogen.

Vol verwachting klopt ons hart………….

Volgende kerkdienst

Eerstvolgende kerkdienst is op
Zon 27 Januari om 10:00 uur in De Toevlucht

Informatie bij deze dienst:
. Lezingen: Esther 3 en Lucas 4: 14-21

Voorganger: Ds. J.D.W. Eerbeek
Ouderling van dienst: Jaco de Boer